top of page

Specii de copaci din parcul nostru

Nucul American  (Juglans nigra)

Cu toate că vine de departe, aceasta specie de nuc, rezistent la ger și secetă s-a integrat de minune în parcul Colegiului Național "Liviu Rebreanu". Coroana largă cu ramuri viguroase se impune în fața arborilor din jur. Ușor de recunoscut datorită frunzelor mari (cca. 40 cm lungime) ,arborele poate ange înălțimi de peste 12 m și se poate dezvolta până la diametrul de 8 m.

Educatie outdoor: Gallery

Pinul Douglas  (Pseudotsuga menziesii)

Denumit șințific ,,Pseudotsuga menziesii” , acest arbore este o specie de conifer provenita din vestul Americii de Nord. Aceasta specie, vesnic verde si puternica,  formează păduri uriașe de-a lungul coastei Pacificului, din Columbia Britanică până în California, Montana, Colorado, Texas și New Mexico. Ange o înălțime de 100 m, cu o grosime a trunchiului de 4 m.

Educatie outdoor: Gallery

Tisa  (Taxus baccata)

Pe teritoriul României, tisa era considerabil mai răspândit în trecut. În prezent, arborele are statutul de specie ocrotită, fiind declarat de asemenea un monument al naturii. Acest arbore, relativ scund (6-15m), cu diametrul de 1,5-1,6 m are frunze de culoare verde pe fața superioară, respectiv verde palid pe fața inferioară.

Educatie outdoor: Gallery

Stejar Piramidal (Querqus piramidal)

Acest arbore puternic și durabil este răspândit în partea Europeană a Federației Ruse și Europa de Vest. Frunzele, ce ating până la 15 cm lungime, prezintă o culoare verde intens. Poate ajunge la înălțimi cuprinse între 30-50 m. Stejarul piramidal prezintă o tulpină cilindrică, grațioasă.

Educatie outdoor: Gallery

Dafin (Laurus nobilis)

Cunoscut și sub numele de ,,Laur” , dafinul este o specie de plantă aromatică din familia Lauraceae, originar din zona Mediteranei. Atinge înălțimi de până la 10-18 m. Frunzele au o lungime de 6-12 cm și o lățime de 2-4 cm, cu margini dantelate specific și ușor curbate. Acestea sunt ulizate pentru aromatizarea diverselor preparate culinare.

Educatie outdoor: Gallery

Castanul Comesbil (Castanea sava)

Castanul comestibil sau castanul dulce este un arbore din familia Fageceae, originar din sudul Europei și al Asiei Mici. Acest arbore foios, cu rădăcină rămuroasă, tulpină dreaptă și cilindrică, ajunge de multe ori la vârste cuprinse între 500-600 ani. Poate atinge înălțimi cuprinse între 20-35 m, cu un trunchi ce la maturitate atinge adesea 2 m.

Educatie outdoor: Gallery

Cornul (Cornus mas)

Cornul este o specie de arbust din sudul Europei și sud-vestul Asiei. Acesta crește în pădurile de foioase din zonele de deal și de munte, dar este întâlnit și în parcuri sau grădini, folosit cu scop ornamental. Atinge înălțimi între 5 și 12 m. Frunzele sunt opuse, cu lungimea de 4-10 cm, de formă ovoidală.

Educatie outdoor: Gallery

Magnolia (Magnolia)

Este un gen de plante care aparține familiei Magnoliaceae. Genul Magnolia este originar din Asia, America de Nord și America Centrală și cuprinde cca 77 de specii de arbori sau arbuști. Ca plante ornamentale, se folosesc în parcuri și grădini. Ramurile unor specii se pot folosi și în aranjamente florale. Frunzele sunt simple cu marginea întreagă sau , mai rar, lobată. Rădăcina este rămuroasa. Tulpina este aeriană, ramificată. Florile sunt mari, solitare, de culoare roz, alba, albastra sau verde-galbuie.

Educatie outdoor: Gallery

Arborele de lalea (Liriodendron tulipifera L.) 

Este un arbore cu frunzele cazatoare care face parte din familia Magnoliaceae. Este originar din America de Nord. El formeaza o coroana mare, densa cu o forma neregulata. Frunzele au o forma palmata in nuante de verde crud. Pe timpul toamnei frunzele ingalbenesc. Florile sunt extrem de decorative, cresc sub forma de lalea in nuante de galben, galben-verzui cu o dunga portocalie. Perioada de inflorire a arborelui Lalea este in lunile mai si iunie. Este un arbore de talie mare care poate sa se dezvolte la o inlatime de peste 10 metri. Arborele Lalea se dezvolta cel mai bine in zonele cu multa lumina si soare. Are o crestere rapida. Este un arbore rezistent la conditile aspre de mediu. Arborele Lalea prefera solurile fertile, dar se adapteaza foarte bine si in solurile nisipoase sau lutoase.

Educatie outdoor: Gallery

Plopul Alb (Populus alba)

Plopul alb, este o specie de plop cu scoarța netedă, albă-cenușie și frunzele argini pe partea inferioară. Acest arbore, răspândit în Europa, Asia Centrală și Africa de Nord este o specie rezistentă la ger și secetă, fiind adesea ulizat ornamental - decorativ in parcuri si gradini. Are o coroană puternic ramificată, neregulată, cu scoarța albă și netedă. Frunzele sale sunt rombic - ovoidale sau triunghiulare rombate.

Educatie outdoor: Gallery
bottom of page